Timp de expunere

O fotografie memorabila are nevoie doar de cateva secunde, apoi dispare. Dispare starea, dispar coordonatele, dispare dara de lumina. Si nici macar nu poate sa-ti induca sentimentele puternice, nu poate sa-ti aminteasca acea tristete adanca care ti-a umbrit sufletul pentru un timp, nu poate nici sa-ti smulga zambetul amar al unei fericiri deja traite. Iar vina-i toata a fotografului. Ca nu a suprins momentul ideal. Ca nu a acordat atentie talentului sau inca neslefuit. Ca a uitat, chiar si pentru un moment, mangaierea aparatului de fotografiat. Ca a trecut nepasator pe langa floarea plapanda ce tocmai isi deschidea bratele catre primavara. Ca, poate absorbit de propriile sale vise, a neglijat sa le arate altora o realitate mai frumoasa decat visele sale prin intermediul acelei fotografii reusite.

Si totusi ma intreb…chiar o fi intreaga vina a fotografului? Si ce se intampla atunci cand el reuseste sa surprinda un cadru memorabil si eu nu vad, nu simt, nu inteleg? Oare disponibilitatea mea pentru vizualizarea realului infrumusetat de diafragma obiectivului se poate ingusta? Si nu as fi eu de blamat, eu care avand ochi nu vad, fata de un orb care, dezgolit de iluzii, in fata soarelui primeste caldura sa?

Nu, noi nu avem nevoie de fotografii memorabile. Avem nevoie doar de fotografi plini de suflet care sa ne aminteasca sa privim lucrurile, plantele, animalele, oamenii, momentele pe langa care trecem uneori nepasatori. Avem nevoie nu doar de prieteni care sa ne imortalizeze paroxismul zambetului fericit, ci si de prieteni care sa ne arate acea fotografie atunci cand ne este mai greu. Si mai ales, avem nevoie de noi… Pentru ca suntem noi insine niste fotografii memorabile. 

Imagine

Publicitate

~ de Ada pe aprilie 11, 2013.

2 răspunsuri to “Timp de expunere”

  1. cred ca ar trebui sa ma bucur mai des ca stiu cativa fotografi destul de buni. chiar daca retinele noastre sunt mult mai subiective decat multe dintre obiectivele lor scumpe. :)

    • Ai dreptate, Julie. De cele mai multe ori o fotografie reuseste sa ne impresioneze nu prin calitatea obiectivului aparatului ce a surprins-o, ci prin propria noastra viziune si deschidere fata de ea. :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: